Sydhavshøvdingen


Dagmar Danielsen fra Loshavn giftet seg med Jonas Jonasen fra Egerøy. Med det ekteskapet fikk hun en svoger som skulle bli hovedpersonen i litt av et eventyr.

Jonas Jonassens bror het Reinert Jonassen (1866-1916), og hadde giftet seg med Jørgine Gabrielsen fra Korshavn; de fikk i 1893 datteren Theodora, og i 1897 fikk de datteren Ragnhild. 

 
 
Huset på Egerøy - ved innseilingen til Eikvåg

Husbygging på Egerøy var satt i gang da Reinert fikk bud om at hans kone var død - mens han selv seilte langfart. Men skipet han seilte med forliste ved øya Raratonga i gruppen Cook-øyene. Det var i 1897. Her slo Reinert seg ned, giftet seg med en enkedronning - og bosatte seg på øya Aitutaki. Min grandtante Dagmars ekteskap med sydhavshøvdingen bror, ble forøvrig av kort varighet: Jonas Jonassen døde allerede i 1899 - 31 år gammel. Hun flyttet da hjem til foreldrene sine på Oddefjellet sammen med den to år gamle datteren Borghild. 

I folketellingen for 1900 er Reinert oppført hjemme hos sine foreldre - med midlertidig bosted Aitutaki. Regnet de kanskje med at han kom hjem igjen? De står oppført med familienavnet Børuvsen, men brødrene brukte vanligvis Jonasen. Folketellingen 1900

Les mer:
 

Index

TiLBAKE

Kilde - Arthur Danielsen sr.