M/S Oddfjell


Sjøen har vært arbeidsplassen for de fleste som har bodd i Loshavn. Min bestefar hadde egen frakteskøyte.

M/S Oddfjell hadde en kapasitet på 135 tonn. Motoren var en 35 Hk Karm, men den var ikke montert da båten var ny i 1920. Den ble nemlig bygget som ei seilskute. Richard Danielsen, kjøpte skuta sammen med svogeren sin, Godtfred Carlsen. Da den var ny, var det heller ikke styrehus på den. Det kom først i 1930-årene.

Langs hele kysten mellom Halden i øst og Bergen i vest gikk den i fart, og den fraktet som regel trelast.
Fra 9 års alder var barna med hele sommeren og seilte med Oddfjell, slik at de fikk stifte nært bekjentskap med de fleste byene langs kysten. De ble tatt med på steder som Folkemuseet, Nasjonalgalleriet og Historisk museum; de fikk se Stortinget, og de fikk se Fredriksten festning i Halden. Richard hadde mange bekjente langs sin kystrute, og mange utflyttede Loshavnsfolk fikk barna være med på besøk hos. De fem barna ble blant de mest bereiste i Loshavn. 

Når Oddfjell ankom byen hvor det skulle lastes eller losses, gikk skipperen umiddelbart i land og sendte telegram til sin kone Therese: "Ankommet. Alt vel. Hilsen Richard". 

M/S Oddfjell er selvsagt oppkalt etter Oddefjellet, hvor huset til Richard Danielsen var plassert. Bildet er fra et maleri som er i Kirsti Bauer-Nilsens eie.


 

Les mer:


      Kilde: Arthur Danielsen sr