Richard og Therese

Av Arthur Danielsen jr

Richard Danielsen og kona Therese bodde i Brooklyn i 1920-årene. Therese og deres to sønner flyttet i 1927 hjem til Loshavn og losjerte seg inn hos sin svigerfar Arian Danielsen på Oddefjellet, mens Richard ble igjen i Amerika.

Ekteskapet mellom Richard (1895-1966) og Therese (1893-1975) skulle fortsette i seks år med ektefellene på hver sin side av Antlanterhavet.

I forbindelse med farens død høsten 1928 var han hjemmom et halvt års tid, før han igjen satte kursen tilbake til New York og Brooklyn. Mye skulle ordnes i forbindelse med oppgjøret. Han hadde også i februar 1928 fått sin tredje sønn, Richard jr, og det var selvsagt grunn nok i seg selv til å komme hjem. Det var også formelle ting å orden i forbindelse med at det var han som skulle overta barndomshjemmet på Oddefjellet.

Han dro tilbake i mai 1929, og arbeidet som snekker i Brooklyn ytterligere i fire år. Den norske Amerikalinjens skip gikk fra Stavanger, og for å komme dit måtte han ta kystruta. Hver morgen klokken 04.00 passerte den Loshavn i sin ferd langs kysten. Akkurat denne morgenen sto familien - Therese og hennes tre sønner Arthur (f. 1924), Raymond (f. 1926) og Richard jr (f. 1928) - i mellomstua på Oddefjellet og vinket til sin familiefar, som sto ved skipspipa - og vinket tilbake.

Året etter ble den fjerde sønnen Einar (f. 1930) født. Richard ble der fram til 1933, da kom han hjem for godt - og året etter det igjen ble datteren Reidun (Lillemor) født.

Richard Danielsen kom hjem fra Amerika for godt i 1933, og ankom Loshavn i taxi. Bilen stoppet ved Eikvåg skole, hvor han steg av. Eldstesønnen på 9 år satt spent inne i klasserommet da mannen i brun frakk kom inn i den vesle skolestua og spurte om det var en gutt her som het Arthur. Niåringen gikk tidlig hjem den dagen. Stolt og forventningsfull ble han med sin far, som endelig var kommet hjem.
Therese Carlsen (1893-1975) reiste som ung til Amerika og jobbet som tjenestepike i noen år, før hun giftet seg med Richard. Hun var hjemme en periode hos sin far, Peder Carlsen, som hadde solgt gården sin på Biland og flyttet til Eikvåg. Richard og Therese reiste sammen til Amerika våren 1923, og de giftet seg der i begynnelsen av 1924. På denne turen over Atlanterhavet våren 1923 på dampskipet "Hellig Olav" var også Thereses lillebror David med. David Carlsen ble boende i USA. Han omkom under krigen som sjømann i den norske handelsflåten. Ellis Island-protokollen

Richard og Therese Danielsen med den eldste sønnen Arthur. Bildet er tatt i U.S.A.
 
Huset på Oddefjellet
 
     
     
TiLBAKE


 


© Arthur Danielsen jr

 
Kilde: Arthur Danielsen sr