Lynnedslaget på Sandøy

En voldsom tragedie rammet Loshavn 13. august 1885. To tenåringsbrødre ble drept av et lynnedslag i ei bu på Sandøy. 
Lars Christian (f. 1873) og Bernt  Reinertsen (f. 1869) var på Sandøy for å losse murstein fra ei skøyte. Et tordenvær av dimensjoner herjet området denne ettermiddagen - etterfulgt av haglbyger. De søkte ly i sjøbua ved det østre huset på Sandøy. Like etterpå var det altså at lynet slo ned. Fra skøyten ble det observert at takstene på sjøbua raste sammen, og bord fra kledningen lå i sjøen. 

Inne i sjøbua lå de to på maven. Lynet skal ha truffet den eldste av guttene i hodet. Raskt ble de livløse guttene rodd til Farsund i håp om at legehjelp skulle kunne få liv i dem. Det viste seg imidlertid nytteløst.

Lynet slo faktisk ned i den samme sjøbua i 1986 - 101 år senere.

Dette var sønnene til Jonas og Benedicte Læsine (kalt Sina) Reinertsen (fra matrikkel 22). Like etterpå ble de rammet av nok en tragedie da en eldre bror av guttene (Reinert f. 1861) døde samme høst. 


Les mer:

 

Guttenes hjem

Begravelser

INDEX

Sandøy

Carl Adolph

TILBAKE

Åstedet for den store tragedien 13. august 1885. Sjøbua ble bygget like etter at Carl Adolph Wilhelmsen bygget huset i 1840-årene

Kilder:
Billedsamling Loshavn og Eikvåg mappe nr.14 - med tekst av Alf-Arian Loshamn og gjengivelse av avisartikkel fra avisen "Lister" fra 15.august 1885;
  Alfred Danielsens nedtegnelser;  Arthur Danielsen sr.