Kronprinsens besøk 
Arthur Danielsen jr 

 

Kronprins Olav ankom Norges hovedstad den 13. mai 1945 etter fem år i eksil. Men dagen før var han innom Loshavn.

Faktisk var det 15 ungdommer i fra Loshavn som ble de første til å ønske Kronprins Olav velkommen hjem til Norge etter krigen. Sent på ettermiddagen den 12. mai 1945 ble det observert en rekke med krigsskip utenfor Loshavn. Ungdommer i fra Loshavn var ikke sene om å komme seg ut i båt for å møte konvoien. Den da 21 år gamle Arthur Danielsen - var en av dem. Han ringte inn en artikkel til avisen 'Fædrelandsvennen' om saken samme kveld:

'Det andre skipet i rekken sakket på farten, mens det første la kursen helt om og tok til å morse til skipene som kom etter. Litt etter lå hele flåten stille, og vi begynte å lure på hva grunden kunde være til dette. Kunde det virkelig være oss de stanset for? Plutselig drønnet et par skudd fra et av skipene, og det fremste satte kurs rett mot oss. Først ble vi stående som fjetret, ute av stand til å kunde få fram et ord. Men da skipet kom så nær at vi kunde se mannskapet som sto tett i tett både på dekk og i kommandotårnet, brøt jubelen løs som en storm'.
Fra denne høyden over Loshavn, Ingeborgs Bakke, var det at ungdommene i Loshavn oppdaget konvoien med Kronprins Olav ombord 
Da båten med ungdommene i var ved skipssiden ble de bombardert  med sigaretter og sjokolade. Et annet skip førte både engelsk og norsk flagg. I det skipet fikk ungdommene komme ombord, og her ble det byttet suvenirer: Engelskmennene fikk et norsk flagg, de norske ungdommene fikk et britisk orlogsflagg. 

Ungdommene fikk etterhvert øye på krysseren Apollo; det var ett av de siste skipene i konvoien:

'Også der så vi en mann som var anderledes kledd enn de andre ombord. Han sto staut på kommandobroen i khakibrun uniform. Vi skjønte på den brede stripen han hadde på uniformsluen, at det måtte være en høy offiser. Der tok han luen av og vinket med den til oss. Det gikk som en varm iling gjennom oss alle sammen. Vi kjente igjen ansiktstrekkene til Kronprinsen - selveste Kronprins Olav'.

Virkelig en historie å fortelle sine barnebarn. 


 
Les mer om:    
 
 
 
 

Kilder:
Therese Danielsen 
Arthur Danielsen sr.
Loshavn og Eikvåg Vel 1998:
 
-
Kronprins Olavs første møte med Norge