Kongebesøket

Kong Harald og Dronning Sonja avla et helt uventet besøk i Loshavn den 21. juli 2009. Det var i forbindelse med en privat ferietur med Kongeskipet at kongeparet plutselig stod på brygga i Loshavn.

En skipsbåt fra Kongeskipet "Norge" kom inn til Loshavn denne spesielle sommerdagen med noen av kongeparets betrodde medarbeidere - nærmest som en fortropp. De fikk kontakt med Kirsti Bauer-Nilsen, eieren av huset på Oddefjellet. Det er plassert ved bryggene helt vest i Loshavn.

Dronningen kunne tenke seg å se Loshavn Bedehus, ble det hevdet av kongeparets menn. Samtidig med fremleggelsen av dette ønsket, ble det også spurt om dette kunne la seg gjøre. Kirsti Bauer Nilsen hentet straks sin onkel, Arthur Danielsen, som bor et lite stykke østover langs bryggene. Han er foruten å være Loshavns fremste historieforteller, også rent praktisk i besittelse av en nøkkel til bedehuset.

Den 85 år gamle lokalhistorikeren var på pletten umiddelbart etter at hans niese hadde forklart ham sitausjonen. Ikke bare fikk kongeparet se Bedehuset med sitt spesielle altermaleri og pittoreske utsikt; de fikk også en flott vandring langs husene og bryggene.

Ryktene gikk fort, og de fikk raskt en hel del mennesker etter seg som ville bivåne begivenheten. Farsunds Avis var også tilstede. Dette er det eneste kjente kongebesøket i Loshavn noensinne.

Da vandringen var unnagjort stoppet kongeparet opp utenfor huset til guiden. Arthur Danielsen syntes de så nysgjerrige ut, og inviterte dem inn for å ta en titt - selv om han ikke hadde fått tid til å rydde slik det sømmer seg når kongelige kommer på besøk. Kongeparet takket ja, og gikk inn for å se innsiden av dette huset som ble bygget av vertens tipp-tippoldefar Jonas Jonsen i 1765.

Dette var en ingen god dag for republikanere.


Kongeparet fattet straks interesse for særlig en spesiell diplom - og ett bilde som hang på veggen inne i en av de tre stuene som utgjør første etasje i Arthur Danielsens hus. Bildet var av sønnesønnen Mikael i gardeuniform - diplomet var signert av kongen personlig som et bevis for at Danielsen fikk Kongens fortjenestemdalje i sølv på sin 80-årsdag i 2004. I den forbindelse var han året etter i audiens på slottet, men fikk ikke treffe kongen på grunn av at kongen var syk. Dermed kan man vel si at det vel bare var rett og rimelig at majesteten kom på besøk til Loshavn, siden han selv ikke var tilstede da Danielsen var i audiens på slottet.
 
Kongeparet på vandring i Loshavn. Her kommer de ned Sjøbakken med den 85 år gamle pensjonisten Arthur Danielsen som guide.
Alle foto: Theis Roksvåg Pedersen, Farsunds Avis
Kongen, Dronningen og Arthur Danielsen på vei ut av Arthur Danielsens hus (Matrikkel 22).
Da var det farvel - for denne gang?

Alle foto av Theis Roksvåg Pedersen, Farsunds Avis
Bildene er brukt med tillatelse fra fotografen og Farsunds Avis

Kilder: Arthur Danielsen sr.
Kirsti Bauer-Nilsen
Begeistrede vitner
Farsunds Avis