Mens tollbetjenten og hans assistent var på vei tilbake fra skipene etter en ordinær inspeksjon, ble de brutalt angrepet av engelske fly. Tollbetjenten, Harald Hansen, og assistenten - sønnen Einar - klarte å ro i land, men under angrepet ble båten tatt av en bølge, slik at de ble søkkvåte. I mellomtiden hadde tyskerne klargjort antiluftskyts, og begynte å beskyte flyene fra kanonstillinger som var plassert like vest for Bukta, og fra en tilsvarende ved Einarsneset. Tyske fly fra flyplassen på Lista kom raskt til unnsetning, og folk i Loshavn ble vitner til en dramatisk luftkamp midt på høylys dag.
Det endte med at ett av de engelske flyene ble truffet, og styrtet brennende i sjøen mellom øyene Revøy og Saltråk. Tyskerne nektet folk å dra etter flyvraket for å søke etter overlevende. For folk på Lista i sin alminnelighet var slike luftkamper helt vanlige, nesten dagligdags. Flyplassen på Lista, som ble bygd av tyskerne, må ta skylden for det.
Krigen var merkbar for befolkningen i Loshavn. Med et betydelig festningsanlegg på Støa og fangeleir for krigsfanger i Eikvåg, kom krigen bokstavelig talt tett på. Det var i alt 88 soldater stasjonert i Loshavn
og Eikvåg.
Kanskje det var nettopp derfor det ikke fantes NS-medlemmer hverken i Loshavn eller Eikvåg.
|