Mr. Cox hos Sundt

Skuespilleren Arne Lie, stemmen til den legendariske hørespillhelten Mr Cox, tilbragte sommeren 1956 i Loshavn. Det var en begivenhet som ikke gikk upåaktet hen i lokalavisen.

God aften, mitt navn er Cox - var den innledende replikk i radiodramaet som året før ferieoppholdet i Loshavn gjorde Arne Lie til litt av en berømthet. Radiohelten Paul Cox fikk nordmenn til å benke seg til radioapparatene landet over.

Lokalpressen ble møtt med høflighet, og skuespilleren kunne forsikre avisens medarbeider at Loshavn var et aldeles praktfullt sted, og at han ikke hadde sett maken. At han i det hele tatt havnet her skyldtes at han gjennom sin god venn i NRK, Bjørn Bryn, ble invitert hit av Bjarne Sundt - som i fem år hadde vært eieren av Loshavns aller største hus. Bjørn Bryn var nemlig gift med en niese av Sundt, og de var flittige sommergjester fra før i dette huset.

Arne Lie understrekte hvilken fest det var å få bo i dette huset fra kapertiden, og skrøt samtidig uhemmet av vertskapet. Han trakk også fram hvor spesiell naturen var her, med sin brytning mellom Sørland og Vestland. Lokalsamfunnet forøvrig var det heller ikke noe galt med: "Disse fiskerne her ute i Loshavn er jo så hyggelige og elskverdige mennesker. Vi har liksom følt oss hjemme her blandt dem hele tiden." Fruen, Irene Thomsen, var hjertens enig med sin mann.

Fisking var også stort det som tiden ble fordrevet med, i følge ham selv. Arne Lie engstet seg over om han kunne ha kommet til skade å bedrive rovfiske: Bare kvelden før hadde han trukket opp tredve stykker "..på et øyeblikk".

Intervjuet i Farsunds Avis ble avsluttet med et løfte: Han skulle aldri mer spille Mr Cox . Der tok han feil. Serien fra 1955 ble slettet, og ble spilt inn på nytt i 1963. Les Radiohelt løser mysterier


Faksimile fra Farsunds Avis 3. august 1956
Bjarne Sundt kjøpte dette huset i 1951. I dag er det Bjarnes sønn Trygve (f. 1946) som eier dette huset, og det blir flittig brukt som feriebolig. Foto: Trygve Sundt
Bjarne Sundt (1909-1981) fra Oslo var advokat. Huset han kjøpte i 1951 ble bygget av kaperkaptein Tønnes Tønnessen i 1810. Det ble rekvirert av tyskerne under krigen, og det stod tomt i de første etterkrigsårene inntil Bjarne Sundt kjøpte det. Sundt kom fra en solid farsundsslekt; han var sønnesønn av konsul Peter Sundt i Farsund, en forretningsmann som satte et betydelig preg på Farsund ved utgangen av 1800-tallet.
Wilhelmsens pensjonat, hvor det kom trofaste gjester i mer enn 25 år. Les mer om pensjonatet
 
Det var helst på Wilhelmsens pensjonat at feriegjestene på 1950- og 1960-tallet nøt sin ubekymrede tilværelse år etter år. Det var stor stabilitet blant sommergjestene. Her bodde Frøken Backe fra Drammen, fru Dahl fra Bergen og frøken Korth fra Oslo, som alle ble kjente navn i Loshavn. Ingen av dem ønsket egentlig at stedet skulle bli særlig kjent, fordi de ønsket å ha ferieparadiset sitt i fred. En av de mannlige gjestene, Gunnar Oxaal, en ingeniør fra Oslo, ble svært populær i lokalmiljøet. Han hadde vært på ferie i Loshavn hver sommer siden 1931, da han sommeren 1956 spilte inn filmen "Loshavn, Norges riviera" - og stedets unge spilte i hovedrollene.
Les mer:    
 
 

TiLBAKE

 

Kilde - Farsunds Avis 16/7 og 3/8 -1956.