Anna hos Ola
Arthur Danielsen jr


D
en 23 år gamle Anna Gesine Wilhelmsdtr fra Torp ble i 1880 gift med den 65 år gamle enkemannen Ole Fredrik Johanesen fra Loshavn. Hun ble kalt "Anna hos Ola".

Anna Gesine (f. 1857) hadde i en tid vært husholderske hos Ole Fredrik (Ola) Johansen (f.1815).  Hun var nest eldste datter i en ungeflokk på fem, hvor fire av dem var jenter. Selv fikk hun fire døtre. Da hun giftet seg med Ola ble hun også stemor til flere som var opptil 20 år eldre enn henne. Losen Ole Johanesen hadde vært gift med sin Edel (1809-1877) i 40 år da hun døde i 1877,  og de hadde fått seks barn sammen, hvor fem av dem vokste opp. 

Den nest yngste het Bernt Daniel (1849-1912), og var skipper. Han giftet seg med Anna Tønnessen, datteren til Katlands første fyrvokter, Abraham Tønnesen. Bernt Daniel og Anna Tønnessen. De flyttet til Bergen, og deres sønner tok etternavnet Odfjell - etter Oddefjellet,  hvor Abraham hadde vokst opp - og startet et skipsrederi som senere skulle bli svært så kjent. Bernt Daniels  søster, Wilhelmine Amanda (1851-1927),  giftet seg med skipsreder Endre Endresen i Stavanger. Ytterligere to brødre og en søster flyttet til Bergen.

Ole Fredrik (kalt Ola) var vokst opp i nabohuset, foreldrene het Johan Fredriksen (Sandmann) og Anne Rebekka Olsdtr. Johan Fredriksen kom til Loshavn etter at han giftet seg med Anne Rebekka i 1811. Ola bygslet tomten i 1839 og førte opp huset som stod der fram til ca. 1920. Da ble det revet og sannsynligvis oppført igjen på Torp. Det må ha vært et smalt og langt hus, med dør på midten og stue på hver side av døra.

Ola døde i en drukningsulykke på vei hjem i båt med en last ved i fra Spind i 1891.


Ruinene etter huset hvor Anna Gesine og Ola bodde - matrikkel 14. Huset i bakgrunnen er Ola`s barndomshjem
På dette bildet fra ca. 1900 skimtes Ola Johanesens hus. Det er et avlangt hus like bak hus nr. 3 fra venstre i bildet. Huset på matrikkel 15 er borte; det ble på denne tiden revet av eieren Anton Tønnessen, og det ble bygget opp et nytt på samme tomten. Les om Anton Severin
Viktor-hos-Elen-hos-Olga-hos-Anna-hos-Ola. Det var Anna og Olas dattersønn Viktor som fikk dette merkelige tilnavnet. Anna og Ola hadde nemlig fire døtre: Olga Gesine (f. 1880), Wilda Elise (f. 1882), Jenny Antonia (f. 1886) og Elen Johanne (f. 1888). Yngstejenta Elen, som var oppkalt etter sin mormor, var den eneste som ble gift. Hun flyttet til Kristiania og fikk en sønn som het Viktor. Elen døde imidlertid tidlig, slik at Viktor ble tatt hånd om av sin tante Olga. Derav navnet.
Døtrene til Anna flyttet til Kristiania etter tur, hvor ihvertfall to av dem fikk jobb i et vaskeri.. Anna flyttet etter,  og bosatte seg sammen med sine døtre og sitt barnebarn i Kristiania -  i østkantbydelen Kampen. De bodde i en leiegård i tre, med adresse Hagegata 26; huset har for lengst avgitt plass til det som i dag er kjent som Tøyensenteret. Ola's barn i første ekteskap, bortsett fra sønnen  Andreas (f. 1844) som døde ung, ble alle besteborgere i Bergen - eller Stavanger, mens barna fra det andre ekteskapet ble en del av arbeiderklassen på Oslo øst.
Les mer:
versjon

Kilde: Arthur Danielsen sr.