Torgie Tonstad

Torgie Tonstad deltok i kaperfarten - han var gårdbruker, handelsmann og skipsreder. Men han var mest kjent for å være en god møbelsnekker.
Han laget møbler for det kongelige nederlandske hoff, er det blitt sagt. Som ung var han og familien i flere år bosatt i Amsterdam. Torgie Gundersen (1761-1837) var fra Tonstad i Sirdal - han gikk av den grunn ofte under navnet Torgie Tonstad. Foreldrene het Gunder Evertsen og Gjøa Omundsdtr. 

Til Loshavn kom han i 1802 - etter at han inngikk ekteskap med enken Olene Iversdatter (1774-1817), som brått hadde mistet mannen sin etter et skuddrama ved Bjønnsundet i Eikvåg året før.  Omtrent samtidig med at Olene ble enke, døde Torgies kone Ane Brønildsdtr, og han ble enkemann. De hadde bodd flere år i Holland, men hadde også noen år bodd i Flekkefjord.  Sammen hadde de fire barn: To sønner - Govert Bernt (f. ca. 1789) og Tønnes - hvor ihvertfall den ene av dem var født i Holland, og to tvillingdøtre - Gunvor og Inger Gonilla - som ble født i Flekkefjord i 1796. Virksomheten som skipsreder begrenset seg til at han eide ei skute som ble ført av en av sønnene. Og det endte ikke godt: Skute og mannskap forsvant sporløst. 

Da Olene døde i 1817,  ble han igjen enkemann. Men to år senere inngikk han sitt tredje ekteskap - med den 35 år yngre Rebekka Pedersdtr (1796-1851) fra Spind. Med henne fikk han i årene mellom 1820 og 1831 seks barn, og samtlige bosatte seg i Loshavn.

Det har sikret Torgie Tonstad en solid etterslekt i Loshavn. 


Torgie Gundersen Tonstads hus i Loshavn (matr.33). Huset han overtok med ekteskapet til den unge enken Olene Iversdtr. 

Torgie og Rebekkas barn: Anne Oline Rebekka (f. 1820), Peder Gabriel Tobias (f. 1822), Agnethe Bertine (f. 1825), Tønnes Johannes (f. 1828), Jonas Tobias (f. 1831)
Les mer
Sønnen Peder G.T. Gundersen Gunvor Torgiesdtr Klara
Anne Oline Torgiesdtr Agnetes siste hjem Torgies stedatter
TiLBAKE Agnete B. Torgiesdtr Tønnes Joh. Gundersen Torgies sønn Jonas T. Gundersen

Kilde:
Arthur Danielsen sr

 

© Arthur Danielsen jr